After more than twenty years spent in their home and seeing three children off to University, our clients were excited to improve upon the footprint of their main floor. 

..." />
eaa1ab87-f5b3-4100-ad92-3f3784dfaafe

Modern meets Tradition in Waterloo, ON

Andrew Day February 05, 2019

After more than twenty years spent in their home and seeing three children off to University, our clients were excited to improve upon the footprint of their main floor. 

A 340 square foot addition made room for serious improvements to the overall flow and function of the home. The installation of LVL beams allowed for the removal of two walls without compromising structural integrity. The spacious aesthetic towards the back of the home inspired the removal of two windows in the former kitchen, which were replaced with a large sliding door opening to a new wrap around deck off the dining room. This change brought so much light into the space, making it the perfect spot to catch up over dinner.

An overhaul of adjoining rooms saw the former kitchen transform into the dining room. The addition of a Butler’s pantry created a multifunctional space to connect the dining room and mudroom to the new kitchen. We extended the former living room to allow for an open layout which now displays a stunning new kitchen with modern touches, walk in pantry and great room with 12' ceilings. 

Throughout the design/build process we curated a proposal of finishes that considered not only the clients’ design goals but their overall lifestyle as well. Luxury vinyl plank flooring was installed throughout the main floor that was desired for its warmth and resistance against water and pets. Its rich tone and subtle variation anchored the space, while a monochromatic palette of taupes and grey (shown in the Cambria quartz countertops and ceramic subway tile backsplash) framed custom kitchen cabinets sprayed in Cloud White. 

Storage was a very important factor in the build of this kitchen, inspiring roll out pantries on either side of the black stainless steel refrigerator, peg drawers, spice pulls outs, tray cabinet and even a hidden toekick stool so our client could make use of every square inch of cabinet space! It boasts an island with plenty of room for prep that is central to the space and overlooks the great room — just waiting to host a dinner party (or two.)

By conceiving many of the elements of this design prior to start of work, we were able to provide the homeowners with confidence that their vision would be carried out down to the finest of details. Let’s face it: Renovations of any size have a ton of moving parts. Consultations throughout the selection process with our design team ensured that we delivered on the details — It’s how we learned that the best Turmeric resistant backsplash is in fact, not white! Forecasting this ahead of time saves potentially costly change orders or mistakes along the way.

In the end, putting a modern spin on a traditional floor plan allowed our clients to enjoy their space in new ways, for many years to come. 

 

Building Trust | Building Change
Article by: Sara Collins
Lead Designer, Catalyst General Contracting

Additions, Build, Design, Home, Improvement, Kitchen, Kitchener, Kitchens, Modern, Project, Renovation, Renovations, Residential, Style, Traditional

Find Approved Professionals

Find Baeumler Approved professionals in your area

* By clicking Search, you agree to the Terms and Conditions